Wat is kurk?


Kurk is de schors van de kurkeik. Het is een 100% natuurlijk plantenweefsel.

Het bestaat uit een bijenkorf van microscopische cellen. Het bevat een gas, dat identiek is aan lucht. En het is hoofdzakelijk bedekt met suberine en lignine.

Het is toe te passen aan vele producten en die nog geen enkele technologie heeft weten te overtreffen.

100% natuurlijk

Kurk is een 100% natuurlijke grondstof, die 100% herbruikbaar en 100% recyclebaar is.
Het wordt gewonnen uit kurkeiken zonder de normale ontwikkeling van de soort te schaden en zonder de boom te beschadigen.

De geëxtraheerde kurk is 100% gehard.

Eenmaal verwerkt, bijvoorbeeld in stoppers, kan kurk ook weer in het productieproces komen.

De kurken stoppen kunnen worden gerecycled door te versnipperen.

De korrels die het resultaat zijn van dit proces kunnen worden gebruikt in andere producten, zoals schoenen, bekledingspanelen, visboeien.

De belangrijkste eigenschappen


Lichtgewicht

Meer dan 50% van het volume is lucht, waardoor kurk erg licht is. Het weegt slechts 0,16 gram per kubieke centimeter en de kurk kan drijven.

Ondoordringbaar voor vloeistoffen en gassen

Het is volledig ondoordringbaar voor vloeistoffen en vrijwel ondoordringbaar voor gassen. Dit komt dankzij de suberine en cerine die aanwezig zijn in de samenstelling van de kurkcellen. 
Door zijn weerstand tegen vocht kan kurk oud worden zonder achteruit te gaan.

Elastisch en samendrukbaar

Het kan tot ongeveer de helft van zijn dikte worden gecomprimeerd zonder enige flexibiliteit te verliezen. Het decomprimeert en herstelt zijn oorspronkelijke vorm en volume, zodra het ophoudt te worden gecomprimeerd. Deze flexibiliteit wordt gegeven door de luchtdichte cellen die een gasmengsel bevatten dat op lucht lijkt. Het is de enige vaste stof die bij compressie aan de ene kant niet in volume toeneemt op de andere as. Het is in staat zich aan te passen aan variaties in temperatuur en druk zonder aan de variaties te lijden, vanwege zijn elasticiteit.

Uitstekende thermische en akoestische isolatie

De 40 miljoen cellen in elke kubieke centimeter kurk fungeren als een echte decibel-absorber, waardoor het een uitstekende geluids- en trillingsisolatie is. Dankzij de moleculaire structuur kan het warmte opnemen en gedurende een lange periode vasthouden.

Langzaam verbranden

De langzame verbranding van kurk maakt het een natuurlijke brandvertrager en een soort barrière tegen brand. Kurk brandt zonder vlam en stoot geen giftige gassen uit tijdens de verbranding.

Slijtvastheid

Kurk is bestand tegen slijtage, dankzij de honingraatstructuur, waardoor het minder wordt beïnvloed door impact of wrijving dan andere harde oppervlakken.

Chemische structuur

Kurkcellen hebben een vijfhoekige en soms zeshoekige prismavorm. De hoogte van een van deze kleine prisma's is ongeveer 40 tot 50 micrometer (duizendsten van een millimeter). De kleinste cellen meten 20 of zelfs 10 micrometer. Gemiddeld zijn er ongeveer 40 miljoen cellen in elke kubieke centimeter kurk, of ongeveer 800 miljoen cellen in een enkele kurkstop.

Binnenzijde kurk

De talrijke kwaliteiten van kurk kunnen alleen worden begrepen na een zorgvuldige analyse van de chemische samenstelling, om de verschillende componenten en hun gemiddelde waarden te identificeren:

Suberine (45%)

Lignine (27%)

Cellulose en meervoudige suikers (12%)

Was/hars (5%)

Tannines (6%)

Asgehalte en andere stoffen (5%)

Het hoofdbestanddeel van kurk is suberine, een mengsel van organische zuren die de wanden van de kurkcellen bedekken en de doorgang van water en gassen voorkomen. De eigenschappen van suberine zijn opmerkelijk: het is praktisch niet te smelten en is onoplosbaar in water, alcohol, ether, chloroform, geconcentreerd zwavelzuur, zoutzuur, enz.

De cellen gegroepeerd in een karakteristieke alveolaire blaasvormige structuur zijn de essentie die kurk definieert. Een kubieke centimeter kurk bevat bijna 40 miljoen cellen, gerangschikt in rijen loodrecht op de kurkeikstam.

Elke cel heeft de vorm van een klein vijfhoekig of zeshoekig prisma, waarvan de hoogte niet meer dan 40 tot 50 micrometer (= duizendsten van een millimeter) is.

De kleinste cellen meten 20 of zo weinig als 10 micrometer.

Ongeacht hun grootte, alle cellen zijn gevuld met een mengsel van gassen vergelijkbaar met lucht.

Ongeveer 60% van een plank van kurk bestaat uit gasvormige elementen, wat de buitengewone lichtheid verklaart.

De combinatie van deze kleine luchtkussens maakt kurk zo opmerkelijk samendrukbaar.

Tegelijkertijd maakt suberine de wanden van de kurkcellen ondoordringbaar en daarom luchtdicht.

Het gas dat ze bevatten kan niet ontsnappen, wat de reden is voor de elasticiteit van het weefsel en ook de lage warmtegeleiding. Het heeft ook een gemiddelde dichtheid van ongeveer 200 kg / m3.

Menu

Instellingen

Klik voor meer producten.
Geen producten gevonden.