De geschiedenis van kurk

Geschiedenis van de kurk Kurk wordt al jaren toegepast in gebruiksartikelen.

Vroeger gebruikte men vooral kurk voor schoenen en in de visserij. Kurk werd in de zeventiende eeuw als afsluitmateriaal gebruikt en hierdoor kunnen we wijn al jaren veel langer bewaren. Daarvoor werden wel houten of glazen stoppen gebruikt, maar die zijn minder luchtdicht.

Het voordeel van een kurk is dat het goed afsluit vanwege zijn enorme elasticiteit. De elasticiteit van kurk wordt veroorzaakt door de vele gesloten lucht bevattende cellen. Hierdoor wordt de kurk in elkaar gedrukt en kan de flessenhals met kracht afgesloten worden, zodat er weinig lucht doorgelaten wordt. In de jaren '70 werd kurk populair om vloeren en wanden er mee te bekleden.

Lange tijd was kurk niet meer in de mode. Maar zo langzamerhand begint dit weer aan terrein te winnen. De eerste vloer in "the oval office" van het Witte Huis in Amerika was een verlijmde kurkvloer en werd in 1934 gelegd. Halverwege 1934 werd deze vloer vervangen. Kurkvloeren en kurkwanden zijn in de jaren '70 populair geworden. Kurkvloeren bestaan echter al veel langer.

Menu

Settings

Click for more products.
No products were found.