Hoe worden kurkstoppers gemaakt

Kurk komt van een boom en wel van de schors van de kurkeik. De Quercus Suber. De kurkeik groeit voornamelijk in de Mediterrane landen, zoals Portugal, Spanje, Italie, Frankrijk, Marokko, Tunesie en Algerije. Het duurt 25 jaar voordat een kurk eik geoogst kan worden. Maar daarna kan de kurkeik wel 17 keer geoogst worden.

De kurkeik wel 200 jaar kan leven. Hoe dat kan? Dit komt doordat de kurkschors wordt verwijderd om de kurken te maken en de kurkschors groeit vanzelf weer aan. De boom wordt dus niet gekapt. En bovendien slaat de eik 3 tot 5 keer meer CO2 op. De schorsen worden daarna verzameld en gestapeld op een betonnen ondergrond om te drogen. Zo blijven ze schoon voor de verdere verwerking.

Vervolgens worden de schorsen in grote tanks gekookt. Zo krijgt de kurk het ideale vochtgehalte om te verwerken naar het eindproduct. Daarna kunnen de kurken geponst worden uit de kurkschors en heb je een kurkstopper voor op een fles.

Vervolgens is er weer restmateriaal of mindere kwaliteit kurk. Deze kurk wordt samengeperst in een blok, om zo weer kurkstoppers te maken.

Menu

Instellingen

Klik voor meer producten.
Geen producten gevonden.