Is kurk duurzaam

Kurk is een echt natuurlijk product

Het duurt een hele tijd voordat een geplante kurkeik geoogst of ontschorst kan worden. Zo'n 25 jaar.

Daarna kan de boom iedere 9 jaar ontschorst worden. Dit gebeurt in de hete zomermaanden, waardoor de kurkschors door vochtonttrekking loslaat van de boom. De kurkeik loopt hierdoor geen schade op en blijft gewoon doorgroeien.

Een enorm voordeel. Het is hierdoor een zeer natuurvriendelijk product.

Kurk komt voornamelijk uit Spanje en Portugal, maar ook uit China. De perfecte weersomstandigheden en de vruchtbare grond geeft Portugal de meeste punten voor de beste kwaliteit kurk.

Doordat de kurk boom niet gekapt hoeft te worden, houdt men op deze manier de erosie in de kurkwouden in Zuidwest Europa en Noord Afrika tegen. Dit komt dit de biodiversiteit ten goede.

Ook door de opslag van de kurk wordt in Portugal van zo'n 5 ton CO2 per jaar gegarandeerd. Proeven hebben uitgewezen dat ontschorste kurkeiken drie tot vijf keer meer CO2 opslaat dan eiken die niet geoogst worden.

Na het oogsten van de kurk blijft de kurk zo’n jaar liggen voordat deze wordt verwerkt tot een product. De kurk wordt gekookt, gedroogd en geselecteerd op kwaliteit.

Daarna wordt de kurk vermalen tot korrels en onder hoge druk tot blokken geperst en verhit. Tijdens het bakproces gaan de korrels uitzetten. De vrijgekomen harsen verbinden vervolgens de kurk korrels aan elkaar.

De kurk behoud hierdoor de sterke, isolerende en veerkrachtige eigenschappen van de natuurlijke kurkschors. De blokken kurk worden vervolgens tot dunne vellen gesneden in verschillende diktes voor onder andere wandkurk en kurk vloeren.

Er komt bij het fabriceren geen chemische product aan te pas.

Doordat kurk een natuurproduct is is het ook een milieuvriendelijk product.

Daarnaast heeft kurk ook nog eens een isolerende werking en is dus bijzonder geschikt voor woningbouw en bedrijfspanden.

Kurk is dus enorm duurzaam en goed voor het milieu!

Menu

Settings

Click for more products.
No products were found.