Veel gestelde vragen

Wat zijn kurkvloeren?

Kurkvloeren zijn vloermateriaal gemaakt van de schors van kurkeiken. Vanwege de uitstekende natuurlijke eigenschappen van kurk is het geschikt voor de meeste woon- en zelfs commerciële situaties.

Waarom kurk gebruiken?

 • Het is milieuvriendelijk.
 • Gemakkelijk te onderhouden. 
 • Thermische isolatie
 • Akoestische werking, geluiddempend. 
 • Is comfortabel om op te lopen. 
 • Heeft een uniek ontwerp en is duurzaam.
 • Is natuurlijk materiaal

Waarom zijn kurkvloeren zo'n milieubewuste vloerkeuze?

Kurk is een van de meest hernieuwbare bronnen voor vloeren. Het oogsten van de kurkeik voor zijn schors is strikt gereguleerd. Het oogsten is eens in de 9 jaar.
De kurkeiken moeten ten minste 25 jaar oud zijn, voordat er geoogst kan worden.
De bast wordt met de hand verwijderd en de boom zelf blijft onaangetast.
Na verwijdering van de bast groeit de bast van de kurkeik terug om over 9 jaar weer te kunnen oogsten.

Wanneer werd er voor het eerst een kurkvloer gelegd?

Kurkvloeren werden voor het eerst in de volksmond aan het einde van de 19e eeuw gelegd. Aan het begin van de 20e eeuw verwerkte Frank Lloyd Wright kurkvloeren in een aantal van de openbare gebouwen die hij ontwierp. Veel van deze gebouwen zijn nog voorzien van deze originele kurkvloeren.

Hoe sterk zijn kurkvloeren?

Kurkvloeren zijn bestand tegen druk en compressie. Kurkvloeren kunnen tot 40% worden geperst en gecomprimeerd en keren toch terug naar hun normale vorm dankzij de eigenschappen van de celstructuur van kurk. Kurk is bestand tegen zware belasting.

Kurkvloeren en zijn "geheugen"

Kurk bestaat uit allemaal kleine cellen met miljoenen microscopisch kleine luchtbellen.
Hierdoor is kurk bestand tegen zware druk die alleen de lucht in de cellen comprimeert.
Kurk begint terug te veren wanneer de druk wordt weggenomen en neemt zijn oorspronkelijke vorm aan. Deze eigenschap wordt veerkracht of "geheugen" genoemd.

Waar kan ik kurkvloeren leggen?

Kurkvloeren kunnen in elk type kamer in uw huis of bedrijf worden gelegd. Kurk is van nature bestand tegen water en insecten. Keukens, woonkamers en slaapkamers zijn een van de meest voorkomende plaatsen waar kurkvloeren te vinden zijn, omdat ze comfortabel zijn om op te staan ​​en gemakkelijk schoon te maken zijn.

Hoe lang gaan kurkvloeren mee?

Als kurkvloeren goed worden onderhouden, kan de vloer lang meegaan. Dit vereist goed onderhoud en reiniging van uw kurkvloer. Steen, grind en vuil kunnen slijtage veroorzaken als ze gedurende lange tijd niet van het oppervlak worden verwijderd. Gebruik ook geen sterke reinigingsmiddelen op de vloer. Maar liever speciale reinigers voor de kurkvloer. Want verkeerde reinigingsmiddelen kunnen de vloer aantasten.

Zijn kurkvloeren een goede optie voor hond of kat?

U kunt het gedrag van uw huisdier het beste beoordelen. U weet als geen ander wat de gewoontes, activiteiten van uw huisdier zijn.

Kurkvloeren zijn met lak afgewerkt. Omdat kurk echter veerkrachtig is en niet onder druk komt te staan, zal het oppervlak minder onderhevig zijn aan slijtage dan een vergelijkbaar behandelde hardhouten vloer.

Goed onderhoud, zoals het aanbrengen van een kurkreiniger, elimineert alle kleine krasjes die door huisdieren kunnen worden veroorzaakt. Ook door de nagels van uw hond of kat te knippen, blijft uw vloer er mooi uitzien.

Zijn kurkvloeren bestand tegen hoge hakken en zware meubels?

Kurk zelf is een zeer product en is ontworpen om commercieel te gebruiken.

Kurk heeft veel veerkracht door de luchtcellen en herstelt zich goed van de meeste objecten. Zoals elke vloer kan kurk worden doorboord door scherpe voorwerpen en beschadigd door meubelpoten. Het wordt aanbevolen om meubels met scherpe of beschadigde poten te voorzien van meubelbeschermers zoals vilt.

Zijn kurkvloeren waterbestendig?

Het gemakkelijke antwoord op deze vraag is te denken aan een algemeen product: de wijnkurkstop. 

De reden dat wijnproducenten kurk gebruiken, is dat kurk vochtafstotend is. In kurk zit een natuurlijke stof, suberine.
Het is een wasachtig materiaal en die zorgt ervoor dat kurk vochtbestendigheid is.
Kurk kan lang meegaan zonder door water te worden beschadigd.
Maar u moet nog wel stilstaand water op kurkvloeren verwijderen. Anders gaat uw vloer niet lang mee. 

Zijn kurkvloeren geluidsisolerend?

Kurk is erg goed in geluidsisolatie. In tegenstelling tot andere houten productvloeren krijg je geen kraken naarmate het hout ouder wordt. Ook het loopgeluid wordt verminderd. Kurk wordt in sommige omgevingen voor muziekopname daadwerkelijk gebruikt als materiaal voor geluidsisolatie.

Is een kurk brandwerend?

Kurk in zijn natuurlijke staat heeft weerstand tegen vuur.  Afhankelijk van het type afwerking dat u gebruikt, kan het echter de brandwerendheid van uw kurkvloer beïnvloeden. Bovendien geeft kurk bij verbranding geen giftige gassen af.

Is een kurk een goede isolator?

Kurk is een uitstekende natuurlijke thermische isolator. Kurkvloeren blijven warm, zelfs wanneer ze op koude betonvloeren worden gelegd. Een ondervloer van kurk wordt gebruikt onder keramische of stenen tegels, houten vloeren en PVC vloeren om de isolatiecapaciteit te vergroten. In de winter zult u geen koude voeten hebben.

Over welke ondergronden kan ik mijn kurkvloer leggen?

Zwevende kurkvloeren kunnen vrijwel op elk type oppervlak worden geïnstalleerd als ze op de juiste manier worden geëgaliseerd, schoongemaakt en gedroogd.
Bij kurktegels / plak kurkvloeren moet de ondervloer volledig vlak en glad zijn en vrij van alle verf, vuil, olie, vet en andere vreemde stoffen.
Als u vloerbedekking, vinyl, vinylplaten, rubber enz. heeft, moet deze worden verwijderd. Ook moet de vloer worden geschuurd totdat deze glad is.
Of er moet er een nieuwe ondervloer van multiplex worden geïnstalleerd. Als u keramische of stenen tegels heeft en deze zijn stevig en niet los, breng dan een pleistercement aan over de tegels om het oppervlak vrij te maken van alle doorbuigingen, voeglijnen en tegelkussens.

Kan ik een kurkvloer boven stralingswarmte plaatsen?

Kurk is een natuurlijke isolator, dus de vloer is al warm van zichzelf. Als u stralingswarmte wilt, dan is dat geen probleem. De vloer kan iets langer opwarmen, maar de warmte wordt efficiënt vastgehouden.

Zwevende vloeren hebben de neiging om als een eenheid een normale krimp en uitzetting te ondergaan, omdat ze niet aan de ondervloer zijn bevestigd. 

Er moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om krimp en uitzetting tot een minimum te beperken: 

 • Het stralingsverwarmingssysteem moet minstens 4-5 dagen vóór de installatie worden ingeschakeld.
 • De vloerpanelen moeten circa 3 dagen voorafgaand aan de installatie in de kamer worden geacclimatiseerd.
 • Tussen de ondervloer en de kurkpanelen moet een "dampremmende laag" worden aangebracht;.
 • De vloertemperatuur moet tijdens de installatie op ongeveer 25°C worden gehouden. 
 • De oppervlaktetemperatuur mag nooit hoger zijn dan 28°C.
 • De specifieke installatie instructies van de vloerverwarming moeten in acht genomen worden.

Hebben zwevende kurkvloeren een ondervloer nodig?

Nee. Alle zwevende vloeren hebben een geïntegreerde onderlaag van kurk en hebben geen andere onderlaag nodig. Alleen een dampscherm kunt u eventueel gebruiken.

Worden kurkvloeren beïnvloed door vocht- en temperatuurveranderingen?

Net als hout zijn kurkvloeren onderhevig aan uitzetting en krimp door het klimaat. Tijdens het stookseizoen gaat er vocht verloren en kunnen de tegels enigszins krimpen met kleine ruimtes tussen de planken. Als het vochtgehalte toeneemt, zullen de tegels uitzetten.

Kurk is in de regel stabieler dan houten vloeren, omdat hout bij uitzetting alleen in de richting van de nerf verspreid. Bij kurk wordt het uitzet- of krimpproces in alle richtingen verspreid. Met de juiste acclimatisering, installatie en onderhoud zal enige uitzetting of krimp niet merkbaar zijn.

Zal mijn kurkvloer in het licht vervagen?

Ja, blootstelling aan UV-licht en zonlicht veroorzaakt kleurvariaties in kurk. Kurk zal lichter worden. Dit is normaal en geen fabricagefout. Karpetten en grote meubels blokkeren de blootstelling aan licht en veroorzaken ongelijkmatige verkleuring. Om dit te minimaliseren, moeten meubels en vloerbedekkingen periodiek worden verplaatst. 

Kan ik een kurkvloer leggen in een keuken?

Kurkvloeren zijn prima te leggen in een keuken. Ze zijn zeer comfortabel om op te staan ​​en gemakkelijk te onderhouden. Ook zijn kurkvloeren hypoallergeen en geluidsabsorberend.

Het wordt aanbevolen om na montage een extra laag lak op de vloer aan te brengen. Dit voorkomt dat vuil en vocht door de naden binnendringen.

Vegen en vochtig dweilen zou deel moeten uitmaken van uw normale onderhoudsprogramma. Aangezien gruis kan dienen als schuurpapier en krassen kan maken op uw extra laag kurklak. 

Wanneer de vloer tekenen van slijtage begint te vertonen, breng dan gewoon een nieuwe top lak laag aan en dit zou de oorspronkelijke “glans” op de vloer moeten terugbrengen. Voordat u een nieuwe laklaag aanbrengt wel eerst even reinigen met een intensief reiniger. 

Zijn kurkvloeren geschikt voor een badkamer?

Zwevende vloeren worden niet aanbevolen voor een badkamer, maar een plak kurkvloer (verlijmde tegels) kan worden gebruikt.

Er moeten wel voorzorgsmaatregelen worden genomen om de vloer te beschermen tegen overmatig morsen en water. Na plaatsing van de tegels is het belangrijk dat u de vloer goed afkit. Dit voorkomt dat waterschade in de ondervloeren of wanden komt. Het is nodig om de vloer af te lakken met ten minste 3 - 5 laklagen.

Ik heb gehoord dat kurkvloeren geweldig zijn voor gangen. Waarom?

Kurkvloeren kunnen vrijwel overal worden gelegd. Maar door hun cellulaire aard absorberen ze van nature geluid. En dit kan een aanzienlijk geluiddempend effect hebben in ruimtes, zoals gangen of entrees. 

Wat maakt kurkvloeren een goede optie als je denkt aan vallen en stoten?

Kurkvloeren zijn een zachte vloerbedekking. Kurk bestaat ongeveer 50% uit lucht. Deze is opgesloten in de microscopisch kleine cellen die als natuurlijke schokdempers werken. Dit kan erg handig zijn als u borden en glazen hebt laten vallen. Het kan ook een positief effect hebben wanneer mensen per ongeluk vallen. Of voor ruimtes die door kinderen of ouderen worden gebruikt.

Hoe beslis ik of ik een plak vloer of een zwevende vloeren gebruik voor mijn toepassing?

Zwevende vloeren

 • Voor installaties boven een vloerverwarmingssysteem of wanneer een ondervloer kostbare voorbereiding vereist om tegels te plaatsen.
 • De kosten per vierkante meter zijn hoger voor zwevende vloeren. Dit wordt echter vaak gecompenseerd door een vermindering van de voorbereidingskosten van de ondervloer en een kortere installatietijd.
 • Ook zijn zwevende vloeren eenvoudig te plaatsen.

Plak kurkvloeren

 • De materiaalkosten voor tegels zijn lager dan die van zwevende vloeren. De voorbereiding van de ondervloer voor het leggen van parkettegels moet echter goed schoon, vlak en gaaf zijn. 
 • Kurktegels kunnen worden gemengd en op elkaar worden afgestemd om randen of een dambordeffect te creëren. 
 • Ze kunnen gemakkelijk op maat worden gesneden, waardoor er meer creatieve en decoratieve mogelijkheden zijn.
 • Als u een grote ruimte heeft of meerdere aangrenzende kamers heeft en geen diliatieprofiel wilt aanbrengen, zorgen kurktegels voor een ononderbroken vloeroppervlak.

Ik heb een huis gekocht met kurkvloeren, kunnen deze opnieuw worden afgewerkt?

Wanneer de kurkvloer gefineerd is, dient u de vloer grondig te reinigen, waarbij intensieve vervuiling en wasresten worden verwijderd. Gebruik voor het reinigen wel een goede kurk reiniger. Nadat de vloer grondig is gereinigd, kan deze licht worden geschuurd (met fijn schuurpapier) en overschilderd en / of afgelakt.

Is een kurkonderlaag een goede keuze voor geluidsisolatie?

Absoluut, kurk van 2 mm, 4 mm en 6 mm wordt veel gebruikt voor geluidsreductie in gebouwen. Het is een zeer economische en effectieve manier om te voldoen aan de bouwvoorschriften voor geluidsreductie. Bovendien is het een natuurlijk product. Een ondervloer van kurk kan onder veel soorten vloeren worden gebruikt, zoals laminaat, houten vloeren, linoleum, vinyl, tegels en marmer.

Welke van de beschikbare lakken is geschikt voor welke toepassing?

Het belangrijkste verschil tussen de soorten afwerking is voornamelijk het visuele aspect en het 'gevoel' ervan. De keuze heeft dus meer te maken met de persoonlijke smaak van de gebruiker dan met welke andere vraag dan ook.

 • UV-lak - is een afwerking met gesloten poriën, glad en zeer krasvast.
 • Lak op waterbasis - is een afwerking met open poriën, met een meer "natuurlijke" uitstraling.

Wat is 'Uniclic'?

Uniclic is de naam voor het toonaangevende lijmloze mechanische bevestigingssysteem in de branche voor zwevende vloeren. 

Hoe worden kurkvloertegels bevestigd?

Kurkvloertegels moeten rechtstreeks op de vloer worden verlijmd. Er moet een contactlijm worden gebruikt en de juiste installatierichtlijnen moeten worden gevolgd. We hebben eenvoudige instructies opgesteld die u zullen helpen om uw kurkvloertegels probleemloos te monteren.

Hoe reinig en onderhoud ik kurkvloeren?

Onze vloeren zijn in de fabriek afgewerkt volgens de hoogste normen, zodat er weinig tijd hoeft te worden besteed aan reiniging en onderhoud. Het enige dat nodig is om een ​​kurkvloer te onderhouden, is regelmatig stofzuigen en licht schoonmaken met een vochtige dweil met kurk reiniger voor dagelijks gebruik. Reinigingsmiddelen op basis van ammoniak of chemicaliën mogen niet worden gebruikt om de vloer te reinigen.

Een kurkvloer moet worden behandeld als elke houten vloer van goede kwaliteit. 

Hoe duurzaam kurkvloeren ook zijn. Het is wel een natuur product.

Hoe vaak moet een kurkvloer opnieuw worden afgewerkt?

Een goed onderhouden kurkvloer gaat tientallen jaren mee. Afhankelijk van hoeveel de vloer is belopen, is het aan te raden een polish aan te brengen. Dit kan één of twee keer per jaar op een woonlocatie zijn of meerdere keren per jaar op een drukke winkellocatie.

Zijn er tips die me helpen om mijn kurkvloer te beschermen?

Ja, het volgen van deze eenvoudige procedures staat garant voor vele jaren plezier van uw vloer:

 • Beschermers moeten onder stoel- en tafelpoten worden geplakt. 
 • Bij gebruik van meubelen met wielen moet de vloer extra worden beschermd door middel van matten. Of gebruik zachte wielen.
 • Zware meubels moeten vilt hebben.
 • Staalwol of schuurmiddelen mogen niet op de vloer worden gebruikt.
 • Een goede deurmat bij de ingang helpt u om de kurkvloer te beschermen tegen gruis en zand van buiten.
 • Er moet voldoende bescherming worden genomen bij het verplaatsen van apparaten of grote meubels over de vloer. 

Menu

Settings

Click for more products.
No products were found.